Bez kategorije, Školske vijesti

Sajam industrijskih i obrtničkih zanimanja

Off 94

Upravni odjel za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije, u suradnji s Obrtničkom komorom Brodsko-posavske županije, HGK – Županijskom komorom Slavonski Brod te trima strukovnim školama s područja Županije, Industrijsko-obrtničkom školom Slavonski Brod, Industrijsko-obrtničkom školom Nova Gradiška i Obrtničkom školom Slavonski Brod, kao i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te tvrtkom Đuro Đaković Montaža, organizirao je drugi po redu Sajam obrtničkih i industrijskih zanimanja 15.05.2019. u Slavonskom Brodu.

„Zadnjih godinu dana intenzivno radimo i pokušavamo spojiti obrazovni sektor s gospodarskim, u suradnji s Đuro Đaković Montažom te obrtničkim i industrijskim školama, ali i komorama. Ovo je dobar način promocije takvih zanimanja. Važno je da djeca upoznaju i vide mogućnosti koje se nude. Obrtništvo je bitan segment gospodarstva i treba ga poticati, a kroz industriju pratimo razvoj tehnologije i sve novitete u tom svijetu“ istaknuo je zamjenik župana Brodsko-posavske županije Damir Mirković.

Sajam je u slavonskobrodskoj Dvorani Vijuš otvorila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Brodsko-posavske županije, Anica Vukašinović. U svrhu promocije industrijsko-obrtničkih zanimanja, namijenjen je ponajprije učenicima osmih razreda osnovnih škola kojima se nastoje predstaviti obrazovni programi strukovnih škole te poslodavci putem različitih organiziranih radionica, demonstracija i revija.

„Prilikom planiranja strukture upisa za sljedeću pedagošku godinu, vodili smo računa o potrebama tržišta rada, tako da smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja proslijedili prijedlog za povećanje upisnih kvota u onim obrazovnim programima koja su tražena na području Županije već dugi niz godina. U razgovoru s poslodavcima, željeli smo napraviti kvalitetnu strukturu upisa učenika u naše strukovne srednje škole, kako bismo zadovoljili postojeće potrebe tržišta rada u Brodsko-posavskoj županiji“, izjavila je pročelnica Anica Vukašinović.

„Naša škola odgaja i obrazuje i za industrijska i za obrtnička zanimanja. S ponosom mogu reći da smo ove godine, što je danas rijetkost, postigli i veću kvotu u planu upisa. Planiramo upisati osam razreda u trogodišnje programe i nadamo se da će taj broj biti popunjen. Pokrivamo dio Županije od Okučana do Nove Kapele, odakle dolaze osmaši koji upisuju našu školu. Danas prezentiramo dio zanimanja koje imamo u pet sektora: strojarstvu, obradi drva i tekstila, ugostiteljstvu i trgovini“, kazao je Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška.

Posebnost je naše škole i briga o učenicima koji imaju teškoća u razvoju ili problema s učenjem, a koji vlastitim rukama itekako mogu, znaju i žele davati i stvarati.

Naš ponos i naša dika je to što gotovo četrdeset godina obrazujemo i odgajamo učenike s teškoćama u razvoju. To su učenici s posebnim potrebama u programima pomoćni bravar i pomoćni kuhar i slastičar. Prema povratnim informacijama, znamo da i ti učenici mogu pronaći posao u sektoru turizma i ugostiteljstva. – dodao je novogradiški ravnatelj Mijo Matošević.

Kalendar

rujan 2020
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Info

Industrijsko-obrtnička škola
Ljudevita Gaja 22
35 400 Nova Gradiška

E-mail: skola@iosng.hr
Tel: 035/361-459, 035/362-695
Fax: 035/362-696