Školske vijesti

Obilježeno 130 godina Industrijsko-obrtničke škole u Novoj Gradiški

Off 382

Četvrtak: 27.09.2018.

IZLOŽBA povodom obilježavanja 130 godina naše škole – Međunarodna suradnja i partnerstvo.

U prostoru Industrijsko-obrtničke škole u Novoj Gradiški postavljena je izložba pod nazivom Međunarodna suradnja i partnerstvo.

Izložba je postavljena kao uvod u obilježavanje 130 godina naše škole i želi upoznati zaposlenike škole, učenike i njihove roditelje i sve zainteresirane partnere s kojima škola surađuje po čemi je škola prepoznatljiova kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Europi.

Ravnatelj škole Mijo Matošević, podsjetio je na 18 godina partnerstva, suradnje i prijateljstva sa prijateljima iz Herzogenauracha, Wolfsberga i Varpalote, a sve je to vidljivo u slici i riječi na 10 velikih panoa i nastalim praktičnim projektima u holu škole.

Posebno nas je obradovao dolazak naših dugogodišnjih partnera i prijatelja  iz PSZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma Várpalota iz Republike Mađarske na čelu sa direktorom škole gosp. Ištvanom Hajdu. Njihov dolazak na našu svečanost škole je dokaz dijeljenja zajedničkih vrijednosti koje nas uspješno spajaju svih ovih godina suradnje.

Hvala hrvatskoj pjevačkoj skupini „AURORA” na prekrasnom programu i ugođaju koji su nam podarili.

Hvala svim djelatnicima naše škole koji su pomogli u planiranju, pripremi i provedbi IZLOŽBE povodom 130 godina postojanja naše škole.

Posebna zahvalnost za sve što je nastalo u ovih 18 godina punoljetnosti ide gospodinu Marku Lončaru, koji je kao bivši učenik naše škole, a kasnije kao dugogodišnji radnik u Firmi Schaeffler u Herzogenaurachu dao veliki doprinos suradnje kako gradova Nove Gradiške i Herzogenauracha, tako i na prijateljstvo i partnerstvo Industrijsko-obrtničke škole iz Nove Gradiške i Obrazovnog centra Firme Schaeffler, a  zatim i na partnerstve sa Fachberufsschule Wolfsberg u Republici Austriji  i sa  PSZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma Várpalota iz Republike Mađarske.

Petak: 28.09.2018.

Grad Nova Gradiška je Industrijsko-obrtničkoj školi donirao 20 najsuvremenijih računala kako bi im olakšao njihov budući rad. Gradonačelnik Vinko Grgić je naglasio da redovito shodno mogućnostima Grada pomažu svim školama, a budući da je ovo najstarija škola u našem Gradu rebalansom budžeta su osigurali nešto izdašnija i veća sredstva.

Mijo Matošević, ravnatelj škole se zahvalio na donaciji i spomenuo kako ovo nije prvi puta da Grad pomaže školu. Prošle godine su grad Nova Gradiška je također osigurao sredstva za vrijednu opremu s kojom se učenici i nastavnici služe prigodom suradnje sa  školama u Austriji i Njemačkoj.

Što ovo sve znači sadašnjim I budućim učenicima naše škole ne treba posebno isticati, a radost učenika je poprilična obzirom da će nove kompjutere odmah moći koristiti i stjecati potrebite vještine iz područja računalstva i struke.

Svečana akademija u povodu 130 godina Industrijsko-obrtničke škole

Svečana akademija je bila prigoda da se, uz djelatnike  škole   okupe brojni uzvanici, a učenici  ih počaste  prigodnim programom. Tako je i bilo.

Drago nam je što su sa nama bili i naši umirovljenici koji su utkali mnoge godine svog rada u sve što je škola danas i po čemu je prepoznatljiva.

Bilo je puno uzvanika, i bili smo ponosni što su nam ukazali čast i poštovanje svojim dolaskom.

Bili su sa nama Danijel Marušić župan  BPŽ, gradonačelnik grada Nove Gradiške Vinko Grgić i  njegovi suradnici, Tomislav Šimić predsjednik Udruženja obrtnika Nova Gradiška sa suradnicima i predstavnicima obrtnika i poduzeća sa kojima škola uspješno surađuje niz godina,  drage kolegice Sanja Miler Zoričić ravnateljica Elektrotehničke i ekonomske škola iz Nove Gradiške i Ljiljana Ptačnik ravnateljica novogradiške Gimnazije, dragi prijatelji i kolege Luka Mladinović ravnatelj Industrijsko-obrtničke škola iz Slavonskog Broda i Tihomir Tomčić ravnatelj Strukovne škola Vice Vlatkovića iz Zadra.

Svojim dolaskom nas je počastio i velečasni Branko Gelemanović župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški.

Dragi gosti su nam bili i Istvan Hajdu  direktor PSZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma Várpalota iz Republike Mađarske sa suradnicima i Norbert Aichholzer direktor Fachberufsschule Wolfsberg iz Republike Austrije sa suradnicima s kojima  Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška  ima  dugogodišnju plodnu suradnju.

Bili su sa nama i ravnateljice i ravnatelji novogradiških i okolnih osnovnih škola, ravnateljica dječjeg vrtića, kao i predstavnici komora, ureda i asocijacija od Hrvatske gospodarske komore Brodsko-posavske županije, Obrtničke komore Brodsko-posavske županije, Turističke zajednice  Brodsko-posavske županije,  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Brodsko-posavske županije i grada Nova Gradiška, predstavnici medija i mnogi drugi prijatelji naše škole.

Još je mnogo dragih ljudi bilo sa nama na svečanoj akademiji i svakako bih se svima htio zahvaliti.

Posebne čestitke i podršku daljnjoj suradnji pismeno su uputili i German Hacker gradonačelnik grada  Herzogenaurach, Bernard Schwab dugogodišnji voditelj Obrazovnog centra u Firmi Schaeffler iz Herzogenauracha, Friedrich Eisler vlasnik Firme iz Emskirchena/Mausdorf u blizini Herzogenauracha, kao i Hans-Peter Schlagholz  gradonačelnik grada Wolfsberga.

Na svečanoj akademiji je prezentirana povijest škole i   prvi dani, tada Šegrtske škole koja je u Novoj Gradiški  osnovana   naredbom grofa Khuena Hedervarya.

Govorilo se o tradiciji  obrazovanja  u Novoj Gradiški za obrtnička zanimanja, koja su danas postala sofisticirana i zahtjevna  jer moraju  udovoljiti zahtjevima  suvremene tehnologije koja se  primjenjuje u  obrtničkim zanimanja.

Sedam imena škole, mnoštvo obrta, nastavnika, majstora, šegrta, naučnika i učenika obilježilo je postojanje jedne od najdugovječnijih škola na području Brodsko posavske županije, naše

Industrijsko – obrtničke škola u Novoj Gradiški.

 1. siječnja 1887. godine osnovana je Šegrtska škola u Novoj Gradiški,
 2. listopada 1888. godine počinje kontinuirani rad; upisan je prvi učenik Josip Giltner, koji je učio krznarski zanat kod majstora Josipa Geljana.

Red glazbe, pjesme, plesa, zanimljivih izlaganja – sve su to pripremili naši učenici  kako bi zajedno s uzvanicima proslavili ovu veliku obljetnicu.

Učenici, nastavnici i djelatnici škole dali su svoj doprinos kako bi zanimljivim sadržajima obogatili ovaj veliki dan za novogradišku srednju školu. Hvala im.

Program svečane akademije osmislila je i pripremila sa učenicima Dubravka Sremac-Kit, profesorica hravtskog jezika, i što drugo reći nego “ Hvala Ti Dubravka”.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić je naglasio:

”130 godina održati kontinuitet i rad škole koja obrazuje za život od iznimne je vrijednosti za naš grad i županiju. Čestitam svima koji su sada dio ove škole, ali i onima koji su ovu školu vodili duže od stoljeća. Puno uspjeha i zadovoljstva u radu želim kako ravnatelju, tako i svim djelatnicima i učenicima škole u narednim godinama”.

Gradonačelnik grada Nove Gradiške Vinko Grgić je uputio nekoliko prigodnih riječi:

”Svim profesorima, djelatnicima i učenicima ove ponosne škole čestitam prvih 130 godina. Lijepo je biti ovdje među vama. Iznimno mi je drago što u gradu imamo jednu ovakvu školu koja je začela mnoge generacije učenika budućih obrtnika i poduzetnika. Njihov doprinos prema gradu je velik, to mi svi danas znamo. Nešto što traje 130 godina, isplati se. Upravo ovaj Dom kulture završavali smo do kasno u noć, baš zbog vas, a poveznica je upravo to što su ga radili radnici našega grada i bivši učenici škole koja slavi veliki rođendan. Želim vam puno sreće i uspjeha u daljnjem radu i sretan rođendan”.

Zajednička nit vodilja svih ostalih predstavnika partnera i prijatelja koji su uputili pozdravne i prigodne riječi može se svesti na zajednički nazivnik: “Drago nam je biti partner i prijatelj Industrijsko-obrtničkoj škola u Novoj Gradiški i učinimo zajedno sve što možemo za dobrobit učenika i korist poslodavaca i tržišta rada”.

Mijo Matošević, ravnatelj škole  zahvalio se  svim bivšim i sadašnjim učenicima i zaposlenicima škole, koji su školovanjem i radom promovirali školu  i učinili je  prepoznatljivom  u gradu Nova Gradiška, Brodsko-posavskoj županiji, Slavoniji i Baranji, Republici Hrvatskoj i Europi.

Zahvalnice za osobiti doprinos u radu u Industrijsko-obrtničkoj škola u Novoj Gradiški dobili su djelatnici  koji su u Industrijsko-obrtničkoj školi  od 1992. do 2018. godine, a to su:

 1. Nikola Minić
 2. Goranka Nikiforov
 3. Dubravka Sremac-Kit
 4. Nada Šerić
 5. Zora Šugh
 6. Nada Velić
 7. Ljiljana Vlaović
 8. Katarina Vuk
 9. Mijo Matošević

Puno je imena  utkano u prošlost i sadašnjost naše škole.

Svatko je ugradio  dio sebe  i neka se pamti  i bude zapisano u povijesti naše škole. Ravnatelj Mijo Matošević se zahvalio i svim partnerima koji su nesebično pomagali rad škole, čime su postavljeni čvrsti temelji i za njenu sadašnjost i budućnost. Partnera i prijatelja imamo puno i zbog toga smo posebno ponosni.

Oni su nas  prihvatili  onakve kakvi jesmo i uvijek su znali, tko smo, što smo i kuda idemo!

Partneri i prijatelji su nam uvijek bili i  podrška u izazovima koji su bili pred nama, bez obzira da li su iz Republike Hrvatske ili Europe.

Zahvalnice za dugogodišnju uspješnu suradnju dobili su:

 1. Industrijsko-obrtnička škola, Slavonski Brod
 2. PSZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma, Várpalota
 3. Fachberufsschule, Wolfsberg
 4. Udruženju obrtnika Nova Gradiška
 5. Gradu Nova Gradiška
 6. Brodsko-posavskoj županiji
 7. Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta
 8. Ministarstvu znanosti i obrazovanja

Posebn zahvalnicu dobio je:

 1. Marko Lončar – za izniman doprinos razvoju škole.

Na kraju: Mijo Matošević

Duga je to tradicija i bogatstvo. Mi samo želimo prenositi znanje kakvo je nama prenošeno kad smo mi bili učenici ove škole, ali služeći se novim tehnologijama i pristupima radu. Dati kvalitetan stručni kadar onome kome treba ili poduzeću ili obrtniku, to je za nas škola za život i tako namjeravamo nastaviti i dalje. Danas, 130 godina kasnije, Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška može se pohvaliti brojnim projektima, ulaganjima, prijenosom znanja i vještina, ali ne zaboravljajući odgojnu ulogu škole. Škola je to koja ide u korak s vremenom i za koju nema sumnje da će i u narednim desetljećima biti jedna od omiljenih škola brojnih generacija učenika.  Ulaganje u ljude i  njihova didaktičko-metodička osposobljenost  najvažnija je zadaća u vremenu koje dolazi. Komunikacijske i  prezentacijske vještine u današnjem i sutrašnjem radu u školi su izazovi i prilike koje treba prepoznati i s njima se smjelo suočiti. Ulaganje u opremu, sredstva i pomagala  treba pratiti  novonastale promjene, posebice  u strukovnom obrazovanju. I to je moguće dobrim partnerstvom, a  vidimo da kvalitetne partnere imamo. S novim izazovima se zajedno  suočimo i prepoznajemo prilike koje nam se nude, a sve na  dobrobit učenika i njihove pripremljenosti za život i izlazak na tržište rada.

Subota: 29.09.2018.

Središte grada Nove Gradiške: Predstavljanje Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška

Obilježavanje  130 godina Industrijsko-obrtničke škole  Nova Gradiška završilo je u središnjoj gradskoj ulici. Učenici i djelatnici škole  u subotu su   prije podne u Ulici slavonskih graničara  na štandovima predstavili  građanima školu, sektore i zanimanja u školi. Na taj način završeno je  obilježavanje  130 godina  obrazovanja  za obrtnička zanimanja u Novoj Gradiški.

Hvala svim djelatnicima škole, učenicima i prijateljima naše škole koji su pomogli u planiranju, pripremi i provedbi obilježavanja 130. godišnjice Indutrijsko-obrtničke škole i aktivno sudjelovali u ponuđenim programima i sadržajima.

Ispričavam se ukoliko sam pojedinačno ili grupno nekoga izostavio u svim ovim događajima.

Svakako mi to nije bila namjera.

Ravnatelj: Mijo Matošević, prof.

Prilog: Prezentacija (.pdf)

 • 1a1
 • 1a2
 • 1a4
 • 1b
 • 1g
 • 1h
 • 1c
 • 1e
 • 1f
 • 1d
 • 1a3
 • 2
 • 2a
 • 1
 • 4e
 • 4c
 • 4d
 • 5
 • 4
 • 3
 • 4b
 • 6
 • 8
 • 7
 • 9
 • 10_d2
 • 10d
 • 10_d1
 • 10e
 • 10f
 • 10g
 • 10k
 • 10h
 • 10l
 • 11a
 • 11b
 • 10m
 • 11c
 • 12
 • 12a
 • 14
 • 15
 • 13
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20a
 • 21a
 • 24a
 • 25a
 • 25c
 • 25b
 • 26
 • 26a
 • 30
 • 1
 • 4
 • 3
 • 2
 • 5

Kalendar

rujan 2020
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Info

Industrijsko-obrtnička škola
Ljudevita Gaja 22
35 400 Nova Gradiška

E-mail: skola@iosng.hr
Tel: 035/361-459, 035/362-695
Fax: 035/362-696