Projekti škole, Projekti škole - MOBILNOSTI

Proveden Projekt Leonardo da Vinci – mobilnost IVT

0 397

leonardo

 

PROJEKT LEONARDO da VINCI – MOBILNOST

U okviru programa za cjeloživotno učenje (LLLP) pod nazivom Leonardo da Vinci, Agencija za mobilnost i programe EU odobrila nam je projekt pod brojem 2012-1-HR1-LEO01-01801

Projektom je predviđeno da 20 sudionika mobilnosti;
8 učenika zanimanja CNC operater/Obrađivač na NUAS
i 12 učenika zanimanja Pomoćni kuhar i pomoćni kuhar i slastičar
boravi 14 dana (04.11. – 18.11.2012.) na stručnoj praksi u Herzogenaurachu (R. Njemačka).

STRUČNA PRAKSA U NOVOJ RADNOJ SREDINI

U okviru programa za cjeloživotno učenje pod nazivom Leonardo da Vinci, Agencija za mobilnost i programe odobrila jeIndustrijsko-obrtničkoj školi iz Nove Gradiške projekt pod nazivom Stručna praksa u novoj radnoj sredini.
U Republici Njemačkoj u prijateljskom gradu Herzogenaurachu boravilo je 8 učenika i učenica koji se školuju za zanimanje CNC operater i 12 učenika i učenica zanimanja pomoćni kuhar i pomoćni kuhar i slastičar (učenici s teškoćama u razvoju) i 4 stručna učitelja. Program za cjeloživotno učenje najveći je europski obrazovni program, a Leonardo da Vinci jedan je od njegovih potprograma.

 

Ciljevi potprograma Leonardo da Vinci su mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja, učenika i osoba na tržištu rada, stjecanje i usavršavanje stečenih znanja, vještina i kvalifikacija, učenje stranih jezika po osobnom izboru i njihovo razumijevanje, upoznavanje različitosti europskih kultura i njihovih vrijednosti te uspostava i potpomaganje suradnje između europskih zemalja za postizanje europskih dimenzija u daljem i širem strukovnom obrazovanju – kaže prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole.

Učenici su proveli dio praktične nastave u školskim praktikumima, a dio u stvarnom radnom okruženju, zajedno s njihovim kolegama iz grada Herzogenauracha i okolice. Bila je ovo prigoda i za upoznavanje kulturno povijesnih znamenitosti ovoga kraja, druženja i sportskih susreta. Obilazak gradova Herzogenauracha, Erlangena, Bamberga i Nurnberga ostat će sudionicima mobilnosti u trajnom sjećanju.

Ugodno je bilo čuti pohvale našim učenicima i stručnim učiteljima prigodom dodjele certifikata od strane domaćina, najviših predstavnika grada, škole i Firmi u Herzogenaurachu. Teško je naći prave riječi zahvalnosti za naše domaćine, a domaćini su bili:

  • 1. Firma Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (gosp. Bernhard Schwab, voditelj Obrazovnog centra sa suradnicima)
  • 2. Staatlichen Beruflichen Schulzentrum, Herzogenaurach-Höchstadt a. d. Aisch (gosp. Georg Urschalt, direktor, gosp. Martin Wirsching, zamjenik direktora sa suradnicima)
  • 3. Lebenshilfe Erlangen-Hochstadt, Aurach Werkstatt Herzogenaurach (gosp. Rein sa suradnicima)
  • 4. Fachklinik, Herzogenaurach (gosp. Roland Paasch sa suradnicima)
  • 5. Grad Herzogenaurach (gradonačelnik gosp. German Hacker, sa suradnicima)
  • 6. Klub Croatia (obitelji TonkovićLončar i drugi članovi kluba)
  • i mnogi dragi ljudi grada Herzogenauracha. Od srca velika hvala gospođi Anni Eissler koja je cijelo vrijeme bila dio našeg tima.

Učenici i stručni učitelji su zaista opravdali svoj odlazak na stručnu praksu u novu radnu sredinu. Naša je želja da djeca nakon završetka školovanja pokušaju pronaći posao i na ovom tržištu rada, ali ukoliko ga ne nađu u Hrvatskoj.

Kao ravnatelju meni je ovo model koji bih preporučio i ostalim kolegama u školi za prijavu sličnih projekata. Nude se novci kojima će se pokriti svi troškovi, a na nama je da ta sredstva iskoristimo. Povratne informacije su zaista pozitivne i to nam je najbolja preporuka da se ne treba stati, već treba ići dalje“ rekao je ravnatelj škole Mijo Matošević. Učenicima koji su protekla dva tjedna boravili u Njemačkoj su i ime škole dodijeljeni certifikati o stručnoj praksi, a upriličena je i video prezentacija o boravku u gradu Herzogenaurachu s kojim grad Nova Gradiška njeguje prijateljstvo dugo 32 godine. Slijedi daljnje predstavljanje projekta, kojim će učenici na panoima u školi izraziti svoje doživljaje, a u hodniku škole će se prezentacijama izmjenjivati brojne fotografije i zapisi. Učenici i stručni učitelji su dali sve od sebe i siguran sam da smo napravili dobar rezultat. Do novog projekta!

Prezentacija ldv mobilnost from Matija Matošević.

Kalendar

rujan 2020
P U S Č P S N
« kol    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Info

Industrijsko-obrtnička škola
Ljudevita Gaja 22
35 400 Nova Gradiška

E-mail: skola@iosng.hr
Tel: 035/361-459, 035/362-695
Fax: 035/362-696