ERASMUS+ 2017., Školske vijesti

Predstavljanje za medije ERASMUS+ 2017 A2

Off 141

Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška temeljem programa Erasmus+ za 2017. godinu za Ključnu aktivnost 1 u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja odobren je projekt mobilnosti pod nazivom Mobilnošću i partnerstvom učenika i osoblja do novih kompetencija, a koji se vodi pod brojem 2017-1- HR01-KA102-035121.

Proveden je program Mobilnosti učenika – Aktivnost A2

Program mobilnosti ERASMUS+ je proveden u Fachberufsschule Wolfsberg od 17.06.2018. do 30.06.2018. u Aktivnosti 2. u kojemu je sudjelovalo 6 učenika zanimanja Automehatroničar i 6 učenika zanimanja CNC operater.

Ciljevi programa Erasmus+ su mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja, učenika i osoba na tržištu rada, stjecanje i usavršavanje stečenih znanja, vještina i kvalifikacija, učenje stranih jezika po osobnom izboru i njihovo razumijevanje, upoznavanje različitosti europskih kultura i njihovih vrijednosti te uspostava i potpomaganje suradnje između europskih zemalja za postizanje europskih dimenzija u daljem i širem strukovnom obrazovanju.

Ti ciljevi su provedbom programa Mobilnošću i partnerstvom učenika i osoblja do novih kompetencija u potpunosti i ostvareni.

Mobilnošću učenika i osoblja do novih kompetencija

Mobilnošću i partnerstvom učenika i osoblja do novih kompetencija proširene su i dopunjene prvenstveno stručne i jezične kompetencije potrebne tržištu rada u području automehatronike i CNC tehnologije u programu stručne prakse prema nastavnom planu i programu za zanimanje Automehatroničar, kao i prema planu i programu stručne prakse zanimanja CNC operater.

1. Sudionici projekta mobilnosti učenici u zanimanju Automehatroničari su kroz 2 tjedna mobilnosti radom u školskim radionicama Fachberufsschule, Wolfsberg relizirali plan i program stručne prakse.
To su realizirali tako da su izvodili stručnu praksu zajedno s učenicima škole koji su na redovitoj stručnoj praksi kombinirajući rad u nasuvremenijem praktikumu za automehatroniku, a zatim u realnoj situaciji izvodili postupke rada na benzinskim i dizel motorima.

2. Sudionici projekta mobilnosti učenici u zanimanju CNC operateri su kroz 2 tjedna mobilnosti radom u školskim radionicama Fachberufsschule, Wolfsberg relizirali plan i program stručne prakse.
To su realizirali tako da su izvodili stručnu praksu zajedno s učenicima škole koji su na redovitoj stručnoj praksi kombinirajući rad na nasuvremenijim CNC simulatorima, a zatim u realnoj situaciji izvodili postupke rada na CNC strojevima.

Sudionici projekta mobilnosti su:
– poboljšali postojeća i usvojili nova, suvremena, multidisciplinarna i primjenjiva znanja i vještine u području rada na novim tehnologijama u području automehatronike i CNC tehnologije, a prema nastavnom programu stručne prakse i prema zahtjevima tehničko-tehnološke dokumentacije, a koja nije moguće provesti u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška
– poboljšali korištenje naprava, alata, uređaja i strojeva u poslovima rada u području automehatronike i CNC tehnologije prema nastavnom programu stručne prakse, a koja nije moguće provesti u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška.

Svi sudionici projekta mobilnosti učenika u Wolfsbergu su:
– poboljšali jezične kompetencije, posebice u stručnom dijelu i na poznavanju tehničko-tehnološke dokumentacije prema nastavnom programu stručne prakse,
– poboljšali socijalne kompetencije, razvijanje kulture rada u stvarnom radnom okruženju,
– poboljšali sposobnost timskog rada.

Kulturni program je realiziran u suradnji s partnerom Fachberufsschule Wolfsberg i gradom Wolfsberg.
Razgledavanje grada Wolfsberga i prijem kod gradonačelnika.
Izlet u Bleiburg i obilazak Firme MAHLE i odlazak na Bleiburško polje.

Za Industrijsko-obrtničku školu Nova Gradiška učinak provedenog projekta će biti:
Iskustva sudionika mobilnosti učenika koristiti ćemo prilikom uvođenja promjena u školi usmjerenih na ishode učenja u radu na razvoju operativnih programa stručne prakse koji će se provoditi na školskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, i s naglaskom na poboljšanje jezičnih vještina, kao i za daljnje prijavljivanje na EU projekte (ERASMUS+, ESF,…).

Iskustva dobivena u projektu ćemo prenositi dalje putem radionica, seminara, konferencija i slično, a rezultati mobilnosti će biti vidljivi na mrežnoj stranici škole, panoima u školi, raznim medijima (lokalni radio, lokalne i regionalne novine i mediji i slično).

Želimo se razvijati tako da učenici naše škole, budući stručnjaci mogu odgovoriti na potrebe tržišta rada.
Svi segmenti mobilnosti učenika i osoblja su postavljeni tako da svaki sudionik pojedinačno, ali i svi zajedno mogu doprinijeti jačanju institucionalnog razvoja škole, grada, regije, Republike Hrvatske i Europe.

Škola će biti prepoznatljiva u tim promjena na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.
Biti prepoznatljiv, znači biti kvalitetan i potreban tržištu rada, a to ćemo postići i učeći od drugih u novoj radnoj sredini.

U viziji razvoja škole planiramo u ovom području mobilnosti učenika i osoblja biti stalno uključeni u sve mogućnosti koje se nude.

Koordinator projekta: Mijo Matošević, prof.

Prezentacija za MEDIJE

 • m01
 • m02
 • m03
 • m04
 • m05
 • m06
 • m07
 • m08
 • m09
 • m10
 • m11
 • m12
 • m13
 • m14
 • m15

Kalendar

rujan 2020
P U S Č P S N
« kol    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Info

Industrijsko-obrtnička škola
Ljudevita Gaja 22
35 400 Nova Gradiška

E-mail: skola@iosng.hr
Tel: 035/361-459, 035/362-695
Fax: 035/362-696