Školska natjecanja

Dani jabuka

Off 71

16.10.2017. u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška obilježili smo Dan jabuka. Profesorica Hedviga Borjanić je s učenicima 1. H i 3. Tes razreda (zanimanja kuhar i pomoćni kuhar i slastičar) priredila i postavila izložbu „obučenih“ jabuka, koje su učenici i djelatnici škole imali priliku i kušati. Evo nekoliko recepata po kojima su učenici pripremali jabuke:

 

Trendi jabuke na štapiću u slatkom karamelnom ruhu

Napravite slasni karamel i uronite u njega cijele jabuke, a može i narezane komadiće, nabodene na štapiće i dobit ćete slasni i sočni desert kojem nitko neće moći odoljeti…

Kako bi se karamela što bolje primila za jabuke, važno ih je nakon pranja dobro osušiti. Odstranite peteljku i zabodite u sredinu jabuke drveni štapić za ražnjiće ili sladoled.

Napravite karamel tako da pomiješate oko 200 g smeđeg šećera, 20 g maslaca te dodate nekoliko žlica vode i nekoliko kapi octa.

Otopite sastojke na vatri, miješajući dok smjesa ne zavrije. Uronite jabuke jednu po jednu u karamelu, držeći ih za štapiće, i okrećite dok smjesa ne prekrije cijelu površinu jabuka, pa stavite jabuke na pladanj da se ohlade i da se karamela stisne.

Navedena količina karamela trebala bi biti dovoljna za pet jabuka, a želite li ih napraviti više za, primjerice, dječju rođendansku zabavu, povećajte količinu sastojaka.

Jabuke možete i narezati pa nabosti komadiće na manje štapiće ili čačkalice i takve ih umakati u karamelu, što je još praktičnija varijanta za ponuditi gostima na pladnju.

Bilo da radite velike ili mini karamelizirane jabuke, dok se karamela hladi, možete ih uvaljati, primjerice, u mljevene lješnjake, a odlično će se uklopiti i čokolada. Kad se karamela stvrdne, uronite jabuke u rastopljenu čokoladu do pola. Jabuke će izgledati još efektnije u dvije boje.

 

Delikatesne jabuke u crvenom sirupu

Sastojci: 4 jabuke, 4 štapića, 200 g šećera, 2 dcl vode, 4 dcl kukuruznog sirupa, žličica jestive crvene boje, žličica cimeta

Priprema: Operite i posušite jabuke. Zavrijte mješavinu šećera, kukuruznog sirupa i vode te miješajte dok se šećer ne rastopi. Kuhajte bez miješanja još pola sata dok se sirup ne počne zgušnjavati. Maknite s vatre, dodajte boju i cimet te ohladite. Zabijte štapiće u jabuke te umočite u sirup.

 

 

 

Jabuke presvučene čoko-paučinom

Sastojci: jabuke, 200 g šećera, 2 dcl vode, 4 dcl kukuruznog sirupa, nasjeckani lješnjaci, bijela i tamna čokolada

Priprema: Jabuke operite, posušite i utaknite im štapiće u sredinu. Otopite šećer, vodu i kukuruzni sirup kao u gornjem receptu. Nakon što se stvrdne, uronite jabuke u sirup, potom u nasjeckane lješnjake i ostavite kratko da stoje. Otopljenu čokoladu u “nitima” prelijte preko jabuka.

 

Karamelizirane jabuke s lješnjacima

Sastojci: 4 jabuke, nasjeckani lješnjaci, karamel bomboni, čokoladne pahuljice

Priprema: Operite jabuke, izvadite im peteljke te posušite. Zabodite štapić u svaku. Otopite karamel bombone na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Uronite jabuke u otopljene karamele. Nožem odstranite višak. Potom uvaljajte u nasjeckane lješnjake ili čokoladne pahuljice.

 

Vesele jabuke sa šarenim mrvicama

Sastojci: mrvice za posipanje u različitim bojama, 300 g čokolade prema želji, bomboni prema želji, 8 jabuka, 8 štapića

Priprema: Različite bombone otopite na pari u odvojenim posudama. Čokoladu također otopite na pari. U jabuke zataknite štapiće pa uronite jabuke najprije u čokoladu, malo ocijedite, pa u otopljene bombone. Pospite mrvicama. Ostavite da stoje najmanje 30 minuta pa poslužite.

 

 

Karamel jabuke s dvije vrste čokolade

Sastojci: 4 jabuke, 100 g crne čokolade, 100 g bijele čokolade, karamel bomboni, štapići

Priprema: Jabuke operite i posušite. Nataknite štapiće na mjesto peteljke. Rastopite u odvojenim posudama na pari karamel bombone, bijelu i crnu čokoladu. Jabuke najprije umočite u rastopljene karamele, a s preljevima od čokolade pravite različite pruge ili oblike. Poslužite se štrcaljkama za šlag.

Savjet plus: Da je osnovni preljev od šećera, kukuruzova sirupa i vode gotov, znat ćete ako ga kapnete u čašu hladne vode. Zgusne li se odmah, znači da je gotov.

  • 021
  • 022
  • 023
  • 024
  • 026
  • 028
  • 029
  • 031
  • 035
  • 036
  • 037
  • 038
  • 041
  • 042

Kalendar

srpanj 2018
P U S Č P S N
« lip.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Zadnje vijesti

Info

Industrijsko-obrtnička škola
Ljudevita Gaja 22
35 400 Nova Gradiška

E-mail: skola@iosng.hr
Tel: 035/361-459, 035/362-695
Fax: 035/362-696