Školske vijesti

10 godina prijateljstva i suradnje Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška i Fachberufsschule Wolfsberg

0 351

Naše prijateljstvo i suradnja traje 10 godina.
To je 10 lijepih godina, koji su brzo prošli.
Puno toga smo zajedno napravili, ali otvorili mogućnosti i kontakte za dalje.
Zahvaljujemo se prijateljima iz Fachberufsschule Wolfsberg na dolasku u našu školu i učinili nam veliku čast što će naša suradnja biti predstavljena i na drugom programu austrijske televizije.

Kako je to počelo?
Prvi neslužbeni kontakt bio je 2002. godine u našem zajedničkom prijateljskom gradu Herzogenaurachu u Republici Njemačkoj na proslavi 1000 godina grada Herzogenauracha. Gosp. Marko Lončar upoznao je Miju Matoševića, tada nastavnika strojarske struke, a sada ravnatelja u Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška sa gospodinom Robertom Schmid iz grada Wolfsbera, Republika Austrija i priča je krenula.

Početni kontakti od 2003. godine su bili putem e-komunikacije, a prvi razgovor sa gosp. Heinzom Liegl koji je postao direktor Fachberufsschule u Wolfsbergu donio je toliko pozitivnu energiju koju je samo trebalo slijediti i provoditi kroz aktivnosti.

Tako je i nastala ideja o prvom zajedničkom projektu “Getriebe” , koju smo zajedno sa Obrazovnim centrom Firme Schaeffler AG iz Herzogenauracha i proveli.

Bilo je to 2005. godine.
Paralelno sa projektom, grad Wolfsberg donirao je našoj školi IT opremu za informatički praktikum, a posredstvom Fachberufsschule iz Wolfsbe dobili smo 3 BMW motora za potrebe stručno-teorijske i praktične nastave zanimanja automehaničar, kao i opremu za ispitivanje materijala.

2007. godine zaposlenici naše škole posjetili su školu u Wolfsberg i upoznali se sa organizacijom i metodama rada.

Što je dalje uslijedilo?
Pripremljen je i proveden projekt Pelton turbina, a u znak sjećanje na inicijatora projekta, koji je nažalost tragično nastradao, zove se Pelton turbina – Heunz Liegl, a projekt je proveden kroz 4 faze, u Wolfsbergu, Novoj Gradiški, Varpaloti i Herzogenaurachu.

Sadašnji Direktor škole gosp. Norbert Aichholzer izrazio je spremnost na daljnju suradnju i veliku energiju i pozitivne vibracije prenosi dalje. Česti susreti i kontakti doprinijeli su razvoju suradnje i novim idejama i izazovima. U petak, 29.studenog 2013. obilježili smo 10 godina našeg prijateljstva zajedničkim susretom sa prijateljima iz Wolfsberga.

Posjetili su nas direktor škole iz Wolfsberga gosp. Norbert Aichholzer sa nastavnikom strojarske struke gosp. Wilhelmom Himmelbauer i učenicima njihove škole Demonstrirana je završnicu izrade i montaže Pelton projekta, a bilo je vremena i za nova prijateljstva i kontakte.

Želimo naše prijateljstvo prenijeti i na ostale kolege nastavnike iz škole, ali i na učenike naših škole da se kroz projekte bolje upoznaju, ne samo stručne sadržaje nego i kulturu, običaje i tradiciju.

EU projekti su prava prilika za to. 

Hvala svima koji su doprinijeli prijateljstvu i suradnji između naših škola kroz proteklih 10 nezaboravnih godina.

Ravnatelj:
Mijo Matošević, prof.

Kalendar

rujan 2020
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Info

Industrijsko-obrtnička škola
Ljudevita Gaja 22
35 400 Nova Gradiška

E-mail: skola@iosng.hr
Tel: 035/361-459, 035/362-695
Fax: 035/362-696